Satınalma sürecinizi iyileştirmeniz gerektiğine inanıyorsanız, işe önce satınalma taleplerinizi nasıl yönettiğinizi incelemekle başlayın.
Eğer şirketinizde,
Satınalma taleplerinizi daha etkili yönetmenin yollarını bulmanız lazım.
e-MOR ekibi olarak inşaat, tarım, tekstil, üretim, ticaret, medikal, vb. çok sayıda farklı sektörden elde ettiğimiz deneyimlerden hareketle, sizin için satınalma taleplerinizi daha etkili yönetmenize yardımcı 5 kolay yöntemi listeliyoruz.
Satınalma taleplerinizi yönetebilmeniz için dijital bir onay sistemi kurmalısınız.
Personeliniz bir malzemeye, ekipmana, işçiliğe,kaynağa ihtiyaç duyduğunda taleplerini dijital bir forma doldurmalı ve yetkili mercilerin onayına sunmalı. Yetkili mercilerin onayından geçen talepler teklif toplama sürecine aktarılarak siparişe doğru adım adım ilerlemeli.
Satınalma taleplerinizi dijital ortamda yürüttüğünüz zaman taleplerinizle ilgili bir veritabanına sahip olmuş olursunuz.
Bu sayede, kim ne zaman hangi talebi yapmış, talep kimlerin onayından geçmiş, şu anda talebin onayı ne durumda, kimin önünde ne zamandır bekliyor, vb. sorularınıza cevap bulabileceksiniz. Sorgulama ve denetleme imkanınız artacak. Ayrıca, taleplerinizi takip etmek ve talepleri değerlendirmek çok daha pratik olacak.
Satınalma talebi yaparken veya yapılmış bir satınalma talebini değerlendirirken talep edilen malzemeden depolarınızda ne kadar olduğunun kontrolünü kolayca yapabilmelisiniz.
Hatırlayın. Deponuzda olan bir malzeme gereksiz yere satın alındığında neler hissetmiştiniz?
Aslında depolarınızda var olan bir malzeme için gereksiz yere satın alma talebi açılması riskini azaltmak için stok bilgilerinize hızla erişebilmelisiniz.
Örneğin, e-MOR ERP sisteminin satınalma talebi yönetimi uygulamasında talep yaparken veya yapılmış bir talebi değerlendirirken malzemeden hangi deponuzda ne kadar var görebilirsiniz. Bu sayede gereksiz talepleri açma ve onaylama riskinizi azaltabilirsiniz.
Satınalma talebi sırasında malzemeden hangi deponuzda ne kadar var görebiliyorsunuz.
Peki, bir adım sonrası ne olmalı?
Bir malzeme eğer bulunduğunuz depodan farklı bir depodaysa depolararası rezervasyon sürecini başlatabilmelisiniz.
Başka depoda olan bir malzemeyi o depodan talep edebilirsiniz.
Satın alma yapmak yerine depolararası transfer yapmak birçok durumda avantajdır. Stok optimizasyonu yapabilmenize ve gereksiz alımların önüne geçebilmenize yardımcı olur.
Depolar arası rezervasyon sürecinde bağlı bulunduğunuz depoya transfer edilmesi için, malzemeyi diğer depodan talep edersiniz. Eğer diğer deponun yetkilisi bu işleme onay verirse malzeme o depodan çıkıp sizin deponuza gönderilecektir.
Bütçe kontrolü ile mali disiplini sağlayabilmeniz için satınalma taleplerinizi bütçelerinizle kıyaslamanız şart.
Örneğin, satın alma talebinizin hangi aktivite bütçesine istinaden olduğunu talep sırasında belirtmelisiniz. Sisteminiz o aktivite bütçesine istinaden daha önce yapılmış maliyetleri de göz önünde bulundurarak satın alma talebinizin bütçe kontrolünü gerçekleştirerek size yön gösterir.
Bu sayede şirketinizde bütçe disiplinini sağlıklı bir şekilde oluşturabilir ve yürütebilirsiniz. Gereksiz maliyetlerin önüne geçebilir, kayıplarınızı azaltabilir ve karınızı yükseltebilirsiniz.
Eğer diğer 4 yöntemi başarıyla uygulamaya aldıysanız, sıra geldi 5. ve en keyifli yönteme.
Satınalma taleplerinizi personeliniz oluşturabileceği gibi, sisteminiz de otomatik olarak oluşturabilir.
Projenizde planladığınız aktivitelerde ihtiyaç duyulan kaynaklara bakarak, üretim planınızdaki ihtiyaç duyulan kaynaklara bakarak, satış siparişlerinizdeki ihtiyaç duyulan kaynaklara bakarak, depolarınızı kontrol ederek, stok kritik seviyelerinizi kontrol ederek, minimum sipariş miktarlarını kontrol ederek sisteminiz otomatik olarak satınalma taleplerinizi oluşturup onaya sunabilir.
Bu sayede satınalma sürecinizi optimize edebilirsiniz. Zamanı gelmiş bir talebi açmayı gözden kaçırma riskinizi bertaraf edebilirsiniz. İşlerinizin tıkır tıkır yürümesini sağlayabilirsiniz.
]]>
Malzeme satınalımı sürecinde tedarikçilerden topladığınız teklifleri mukayese eder ve tekliflerden birisini siparişe çevirirsiniz.
Tedarikçiyle anlaştığınız ödeme şartları, malzemeler, birim fiyatlar, miktarlar vb. birçok bilgi sisteminizde kayıt altına alınır.
Ve tabi hangi deponuza teslim edileceği bilgisi de kayıt altındadır.
Depocunuzun işi kolaylaşır. Depocunuz teslim edilmeyen siparişlerin listesini sistemden görebilir. Bir tır geldiğinde, teslimatın hangi siparişe bağlı olduğunu rahatça tespit edebilir. Bu bağ sayesinde aslında hangi malzemeden ne kadar gelecekti, ne kadarı gelmiş gibi kontroller yapabilir.
Ayrıca, bu senaryoda tedarikçi parçalı teslimat yapmış da olabilir. Depocunuz depo girişi yaparken parçalı teslimat alabilir, aldığı kadarı teslim edilmemiş siparişlerden düşer ve geri kalanı ileri bir tarihte beklenir.
e-MOR ERP sisteminin satınalma siparişi ve depo girişi uygulamaları birbiriyle tam entegredir. Bu sayede yanlış malzeme girişlerinin önüne geçebilir, teslim edilmeyen malzemelerinizin takibini gerçekleştirebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi almak için 444 54 92 no’lu telefondan e-MOR ekibine ulaşabilirsiniz.
]]>