erp satınalma – e-MOR Wed, 17 Jun 2020 13:15:54 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.18 /wp-content/uploads/2015/02/152-150x150.png erp satınalma – e-MOR 32 32 Satınalma taleplerinizi yönetmeniz için 5 kolay yöntem /satinalma-taleplerinizi-yonetmeniz-icin-5-kolay-yontem/ /satinalma-taleplerinizi-yonetmeniz-icin-5-kolay-yontem/#respond Sun, 10 Jan 2016 22:42:19 +0000 /?p=3144 Satınalma taleplerinizi yönetmeniz için 5 kolay yöntem

Satınalma sürecinizi iyileştirmeniz gerektiğine inanıyorsanız, işe önce satınalma taleplerinizi nasıl yönettiğinizi incelemekle başlayın.

e-MOR Satınalma Sistemi

Eğer şirketinizde,

  • Satınalma taleplerinizi belirli bir dijital sistemde yönetmiyorsanız,
  • Talepleriniz için gereken onay rotaları net değilse,
  • Taleplerinizi kağıt ortamında dolaştırıyorsanız,
  • Talebinizin ne durumda olduğunu öğrenmek için telefonlar açmanız, yetkililerin yanına gitmeniz gerekiyorsa,
  • Satınalma talebi için yeterli bütçenin olup olmadığını takip edemiyorsanız,
  • Hangi kaynak için ne zaman ne kadarlık talep yapmanız gerektiğini takip etmek için yoğun emek harcıyorsanız,

Satınalma taleplerinizi daha etkili yönetmenin yollarını bulmanız lazım.

e-MOR ekibi olarak inşaat, tarım, tekstil, üretim, ticaret, medikal, vb. çok sayıda farklı sektörden elde ettiğimiz deneyimlerden hareketle, sizin için satınalma taleplerinizi daha etkili yönetmenize yardımcı 5 kolay yöntemi listeliyoruz.

1. Talepleriniz için dijital onay sistemi kurun.

Satınalma taleplerinizi yönetebilmeniz için dijital bir onay sistemi kurmalısınız.

Personeliniz bir malzemeye, ekipmana, işçiliğe,kaynağa ihtiyaç duyduğunda taleplerini dijital bir forma doldurmalı ve yetkili mercilerin onayına sunmalı. Yetkili mercilerin onayından geçen talepler teklif toplama sürecine aktarılarak siparişe doğru adım adım ilerlemeli.

Satınalma taleplerinizi dijital ortamda yürüttüğünüz zaman taleplerinizle ilgili bir veritabanına sahip olmuş olursunuz.

Bu sayede, kim ne zaman hangi talebi yapmış, talep kimlerin onayından geçmiş, şu anda talebin onayı ne durumda, kimin önünde ne zamandır bekliyor, vb. sorularınıza cevap bulabileceksiniz. Sorgulama ve denetleme imkanınız artacak. Ayrıca, taleplerinizi takip etmek ve talepleri değerlendirmek çok daha pratik olacak.

2. Talep edilen malzemenin depolarınızda ne kadar olduğunun kontrolünü yapın.

Satınalma talebi yaparken veya yapılmış bir satınalma talebini değerlendirirken talep edilen malzemeden depolarınızda ne kadar olduğunun kontrolünü kolayca yapabilmelisiniz.

Hatırlayın. Deponuzda olan bir malzeme gereksiz yere satın alındığında neler hissetmiştiniz?

Aslında depolarınızda var olan bir malzeme için gereksiz yere satın alma talebi açılması riskini azaltmak için stok bilgilerinize hızla erişebilmelisiniz.

Örneğin, e-MOR ERP sisteminin satınalma talebi yönetimi uygulamasında talep yaparken veya yapılmış bir talebi değerlendirirken malzemeden hangi deponuzda ne kadar var görebilirsiniz. Bu sayede gereksiz talepleri açma ve onaylama riskinizi azaltabilirsiniz.

3. Depolararası rezervasyon sürecini hayata geçirin.

Satınalma talebi sırasında malzemeden hangi deponuzda ne kadar var görebiliyorsunuz.

Peki, bir adım sonrası ne olmalı?

Bir malzeme eğer bulunduğunuz depodan farklı bir depodaysa depolararası rezervasyon sürecini başlatabilmelisiniz.

Başka depoda olan bir malzemeyi o depodan talep edebilirsiniz.

Satın alma yapmak yerine depolararası transfer yapmak birçok durumda avantajdır. Stok optimizasyonu yapabilmenize ve gereksiz alımların önüne geçebilmenize yardımcı olur.

Depolar arası rezervasyon sürecinde bağlı bulunduğunuz depoya transfer edilmesi için, malzemeyi diğer depodan talep edersiniz. Eğer diğer deponun yetkilisi bu işleme onay verirse malzeme o depodan çıkıp sizin deponuza gönderilecektir.

4. Bütçeyle kıyaslayın.

Bütçe kontrolü ile mali disiplini sağlayabilmeniz için satınalma taleplerinizi bütçelerinizle kıyaslamanız şart.

Örneğin, satın alma talebinizin hangi aktivite bütçesine istinaden olduğunu talep sırasında belirtmelisiniz. Sisteminiz o aktivite bütçesine istinaden daha önce yapılmış maliyetleri de göz önünde bulundurarak satın alma talebinizin bütçe kontrolünü gerçekleştirerek size yön gösterir.

Bu sayede şirketinizde bütçe disiplinini sağlıklı bir şekilde oluşturabilir ve yürütebilirsiniz. Gereksiz maliyetlerin önüne geçebilir, kayıplarınızı azaltabilir ve karınızı yükseltebilirsiniz.

5. Satınalma taleplerinizi otomatik oluşturun.

Eğer diğer 4 yöntemi başarıyla uygulamaya aldıysanız, sıra geldi 5. ve en keyifli yönteme.

Satınalma taleplerinizi personeliniz oluşturabileceği gibi, sisteminiz de otomatik olarak oluşturabilir.

Projenizde planladığınız aktivitelerde ihtiyaç duyulan kaynaklara bakarak, üretim planınızdaki ihtiyaç duyulan kaynaklara bakarak, satış siparişlerinizdeki ihtiyaç duyulan kaynaklara bakarak, depolarınızı kontrol ederek, stok kritik seviyelerinizi kontrol ederek, minimum sipariş miktarlarını kontrol ederek sisteminiz otomatik olarak satınalma taleplerinizi oluşturup onaya sunabilir.

Bu sayede satınalma sürecinizi optimize edebilirsiniz. Zamanı gelmiş bir talebi açmayı gözden kaçırma riskinizi bertaraf edebilirsiniz. İşlerinizin tıkır tıkır yürümesini sağlayabilirsiniz.

 

]]>
/satinalma-taleplerinizi-yonetmeniz-icin-5-kolay-yontem/feed/ 0
e-MOR ERP Sistemiyle İnşaat Şirketlerinde Satın Alma Yönetimi /erp-sistemi-insaat-satin-alma-yonetimi/ /erp-sistemi-insaat-satin-alma-yonetimi/#respond Mon, 30 Nov 2015 14:32:02 +0000 /?p=3102 Satınalma Süreçlerinizi Uçtan Uca Entegre Yöneterek Risklerinizi ve Kaynaklarınızı Kontrol Altına Alın

Satınalma inşaat şirketlerinin en önemli maliyet kalemlerinden birisini oluşturuyor.

Büyüyen, farklı coğrafyalarda şantiyeleri bulunan inşaat şirketlerinin satınalma sürecini etkili bir şekilde yönetmesi zorlaşıyor. Gereksiz satın alımlar, tedarikçilere yapılan yanlış ödemeler, sahada zamanında gerekli malzemenin olmaması ve şantiyenin durması gibi risklerinizi yönetebilmelisiniz.

e-MOR ERP Satınalma Yönetimi - Cover
PDF’i görüntüleyin

Kağıt tabanlı, telefonlaşmaya dayanan satınalma süreçleri, inşaat şirketlerine yönelik olmayan muhasebe programlarından yürütülen satın alımlar başınızı ağrıtmıyor mu?

Eğer satın alma sürecinizi iyileştirerek karlılığınızı artırmak istiyorsanız e-MOR’la tanışın.

e-MOR İnşaat ERP sistemi inşaat şirketlerine yönelik geliştirilmiş çok geniş kapsamlı bir sistemdir. Planlama, satın alma, depo, sözleşme, hakediş, muhasebe, finans, personel, bordro, makina gibi süreçlerinizi entegre eder. Şantiyelerinizle merkezinizi entegre eder.

e-MOR kullanarak satınalma sürecinizi çok etkili yönetebilirsiniz.

Talep, teklif toplama, teklif değerlendirme, sipariş, depo girişi süreçlerinizde yaşadığınız aksaklıkların önüne e-MOR sayesinde geçebilirsiniz.

Faydaları nelerdir?

  • Bütçelerinizi daha iyi yönetmenizi sağlar,
  • Gereksiz satınalmaların önüne geçmenize yardımcı olur,
  • Satınalma maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olur,
  • Onay süreçlerinizi hızlandırmanıza imkan sunar.

Neler Yapabilirsiniz?

Satınalma Taleplerinizi Oluşturun ve Onay Sisteminden Geçirin

e-MOR’da satınalma talebi yönetimi uygulaması çok güçlüdür.

Satınalma taleplerinizi aktivite bazlı oluşturabilirsiniz. Planlama ile talep adımlarının birbiriyle bağlantısı vardır. Örneğin, şantiyeniz satınalma talebini proje iş planınızdaki bir (veya birkaç) aktiviteye istinaden yapabilirsiniz.

Proje planındaki o aktiviteye ayrılmış bütçeyle kontrolleri yapılarak sizin koymuş olduğunuz kurallara göre (örneğin, bütçenin %10’unu aşmışsa bir daha malzeme talep edildiğinde sistem yetkililere uyarı versin, vb.) talep oluşur.

Talepler için onay sistemi kurabilirsiniz. Onay sisteminizde talebin niteliğine ve niceliğine göre farklı iş akışları (onay rotaları) oluşturabilirsiniz. Örneğin, şantiyenin 1,000TL’ye kadar onaylama yetkisi var, bunun üzerindeki değerler şantiyede onaylandıktan sonra merkez ofise onaya sunulur, 50,000 TL’nin üzerindekiler Genel Müdür’ün onayına sunulur, vb.

Talep onay sürecinde ilgili yetkililer talebi yapılan malzemeler hangi depoda ne kadar var görebilir ve gerekirse depo rezervasyon sürecini başlatarak malzemeyi satın almak yerine başka bir depodan transfer edilmesini sağlayabilir. Bu sayede şirketin stokları daha verimli kullanılmış olur.

Satınalma talebiniz ilgili yetkililerce onaylandıktan sonra teklif toplama ve değerlendirme sürecini başlatırsınız.

Tedarikçilerinizden, Taşeronlarınızdan Topladığınız Teklifleri ve Onlarla Yaptığınız Pazarlıkları Kayıt Altına Alın

Onaylanmış talep için tedarikçilerinizden veya taşeronlarınızdan teklifler toplamanız gerekli.

Topladığınız teklifleri e-MOR’da kayıt altına alabilirsiniz.

Aldığınız teklifin orjinal belgelerini de e-MOR’da teklife ataşlayabilirsiniz. Bu sayede teklifin tedarikçiden gelmiş orjinal belgesini de kolayca görüntüleyebilirsiniz.

Birçok inşaat şirketi daha iyi fiyatlar alabilmek adına bir satınalım kararı verilebilmesi için en az üç tedarikçiden teklif alınması gerektiği gibi kurallar uygular. e-MOR teklif toplama sürecinde bu tür iş kurallarını oluşturmanıza ve yönetmenize imkan sunar.

Aldığınız tekliflerle ilgili pazarlıklar yapabilirsiniz. Pazarlıklarınızı da e-MOR’da kayıt altına alabilirsiniz. Orjinal teklif neydi, birinci pazarlık sonucu ne oldu, ikinci pazarlık sonucu ne oldu gibi bir takibi yapabilirsiniz.

Tekliflerinizi topladıktan sonra teklif değerlendirme aşamasını başlatırsınız.

Aldığınız Teklifleri Etkili Bir Şekilde Değerlendirin ve Onay Sisteminden Geçirin

Tedarikçilerinizden ve taşeronlarınızdan aldığınız teklifleri mukayese etme ve birisine karar verme zamanı geldi.

e-MOR size teklifleri sağlıklı değerlendirebilmeniz için harika bir ortam sunar. e-MOR’da tekliflerinizi yanyana görebilir, fiyatlarını, birim fiyatlarını, toplam tutarlarını, nakliye koşullarını, ilgili malzemeyi daha önce ne kadara satın aldığınızı, vb. bilgileri rahatça kıyaslayabilirsiniz.

Şirketinizde kullandığınız teklif mukayese formunuzu gözünüzün önüne getirin.

Bu forma belki fiyat karşılaştırma formu, belki teklif değerlendirme formu, belki teklif mukayese tablosu, belki de başka bir isim veriyorsunuz.

e-MOR’daki bu formu görünce gözlerinize inanamayacaksınız, çünkü sizin hali hazırda kullandığınız kıyaslama tablosunun belki de aynısını (belki de hatta biraz daha gelişmişini) e-MOR’da hazır olarak bulacaksınız.

Teklif kıyaslama formunuzu şirket içinde onaya sunabilirsiniz. İlgili yöneticilerinizin onayladığı teklifleri siparişe dönüştürebilirsiniz.

Sözleşmelerinizi ve Zeyilnamelerinizi Yönetin

Malzeme satın alırken veya taşeronluk alırken sözleşme yapabilirsiniz.

Yaptığınız sözleşmeleri e-MOR’da kayıt altına alabilirsiniz. Sözleşmelerinizde zaman içerisinde zeyilnameler yapabilir, yaptığınız zeyilnameleri de kayıt altına alabilirsiniz.

Yaptığınız imzalı sözleşmeyi tarayıcıdan geçirerek e-MOR’da ilgili sözleşme kaydına ataşlayabilirsiniz.

Ayrıca, sözleşmeleriniz için de bir onay sistemi kurgulayabilirsiniz. Sözleşme yönetimiyle ilgili daha detaylı bilgiye e-MOR’un sözleşme yönetimi konusundaki makalelerinden ulaşabilirsiniz.

Siparişlerinizi Oluşturun

e-MOR’da satınalma siparişlerinizi rahatça oluşturabilirsiniz.

Eğer siparişiniz bir sözleşmeye bağlıysa, siparişinizi sözleşmeyle ilişkilendirebilir, hesaplamaları ve gerekli kontrolleri otomatik olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Siparişinizin belgesini e-MOR’da otomatik olarak oluşturabilir, oluşan sipariş belgesini tedarikçinize gönderebilirsiniz.

Fatura – Depo Girişi – Sipariş Süreçlerinizi Entegre Edin

e-MOR sayesinde ödeme – fatura – depo girişi – sipariş bağınızı çok kuvvetli bir şekilde kurabilirsiniz.

Bir tedarikçiye gereğinden fazla ödeme yapmayı engellemek, yanlış ödeme yapmayı engellemek, alınmayan veya alındığından fazla faturalanan malzemelerin ödemesinin önüne geçmek için ihtiyaç duyduğunuz kontrol mekanizmasına e-MOR’la sahip olabilirsiniz.

Satınalma Sürecinizi Aktivite Bazında Yürütün

İnşaat projelerinizin aktivite bazında takibini gerçekleştirmeniz sizin için çok önemli. e-MOR inşaat projelerinizin aktivitelerinin ilerlemelerini ve maliyetlerini aktivite bazında takip etmenize imkan sunar.

Satınalma sürecinizde talepler, siparişler, sözleşmeler, depo girişleri gibi adımlarınızı aktivite bazında yürütebilirsiniz.

Bu sayede bütçelerinizi daha iyi yönetebilirsiniz. Hangi aktivitede hangi kaynaktan ne kadar planlamıştınız, ne kadar hangi aktivite için hangi kaynaktan ne kadar satın alma maliyeti gerçekleşti detaylı olarak takip edebilirsiniz.

Detaylı Raporlara Erişin

Satınalma faaliyetlerinizle ve maliyetlerinizle güncel, sağlıklı ve detaylı veriler içeren raporları e-MOR’da bulabilirsiniz.

e-MOR’un geniş kapsamlı raporlarında satınalma ile ilgili aradığınız verilere ulaşabilirsiniz.

Üst yönetiminiz e-MOR’un Yönetici Bilgi Panoları (dashboard) uygulamasını kullanarak satınalma ile ilgil tablolara ve grafiklere tabletlerinden erişmenin konforunu yaşayacak.

Süreç İzleme İmkanına Kavuşun

e-MOR’un size kazandıracağı en önemli katkıların başında süreç izleme kabiliyeti geliyor.

Satınalma sürecinizin hatalardan arınması, sorgulanabilmesi ve hızlanması için süreç izleme kabiliyeti kazanmanız şart.

Nedir süreç izleme? Örneğin, önünüze bir ödeme talebi geldi. Talebi onaylamadan önde talebin hangi faturayla ilgili olduğunu kontrol edersiniz. Sonra faturada geçen teslimatın yapılıp yapılmadığıyla ilgili depo giriş fişlerini kontrol etmek isteyebilirsiniz. Depo girişiyle faturayı kıyaslayabilirsiniz. Sonra depo girişinin ve faturanın siparişle eşleşip eşleşmediğine bakmak isteyebilirsiniz. Eğer siparişle de uyuşuyorsa, sipariş öncesi süreçlere bakmak, siparişin hangi teklife verildiğini, teklifin hangi tekliflerle karşılaştırıldığını, ilgili teklif mukayese tablosunu, kimin onayladığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. İlgili satın alma talebinin ne olduğunu, talebin kimlerin onayından geçtiğini görmek isteyebilirsiniz.

Tüm bu zinciri görebilmeniz süreç izlemedir. Herhangi bir ödeme talebinden başlayıp geriye doğru gidebilmeniz. Bu sayede her bir satın alımını, her bir ödeme talebini sağlıklı bir denetimden geçirebilirsiniz. Yanlışlıkları önlemek, hatta art niyetli işlerin önüne geçmek için süreç izleme sizin en önemli kontrol silahınız olacak.

Sizin İçin Avantajları Nedir?

  • e-MOR’da iş süreçleri birbiriyle tam entegredir. Örneğin, planlama – talep – teklif toplama – teklif değerlendirme – sözleşme – sipariş – depo girişi – fatura – ödeme talebi – ödeme süreçlerinizi entegre edebilirsiniz.
  • Bütçelerinizi etkili yönetebilirsiniz. Hangi aktivitede hangi kaynaktan ne kadar maliyet planlamıştınız, bugüne kadar ne kadar gerçekleşti görebilirsiniz. Planlanan bütçe – gerçekleşen maliyet detaylarını planlanan ilerleme – gerçekleşen ilerleme detaylarıyla çapraz sorgulama yapabilirsiniz.
  • Satınalma taleplerinizi, teklif seçimlerinizi, sözleşmelerinizi, siparişlerinizi, faturalarınızı ve ödeme taleplerinizi iş akışlarıyla onay rotalarından geçirebilirsiniz.
  • Satınalma talebinde geçen malzemelerin hangi deponuzda ne kadar olduğunu kontrol edebilir, e-MOR’un depo rezervasyon yönetimi uygulaması üzerinden başka depolardan kaydırmalar yaparak gereksiz satınalmaların önüne geçebilirsiniz.
  • Tedarikçilerinizin gönderdikleri teklifleri sağlıklı ve etkili bir biçimde kıyaslayabilir ve tedarikçi seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Süreç izleme yapabilir, her satın alımınızı ve her ödemenizi sorgulayabilirsiniz. Bu sayede yapılabilecek yanlışların ve art niyetli işlemlerin önüne geçebilirsiniz.

Satınalma bütçelerinizle, maliyetlerinizle, kaynaklarınızla ilgili güncel, sağlıklı ve detaylı raporlara erişebilirsiniz.

e-MOR ERP Satınalma Yönetimi - Cover
PDF’i görüntüleyin
]]>
/erp-sistemi-insaat-satin-alma-yonetimi/feed/ 0